....................... εν πλώ... ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online


"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
...........................η Σελίδα του περιοδικού // εκδόσεις ΥΦΟΣ..................πατήστε πάνω στην εικόνα..........

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης των 287 επιβατών του Norman Atlantic - Ένας νεκρός επιβάτης

 
Στους 190, έχει ανέλθει, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των διασωθέντων (από τους 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα). Έξι φορές δεν είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας το Norman Atlantic, έπρεπε να επισκευαστεί άμεσα διαφορετικά να μείνει στο λιμάνι δείχνουν έγγραφα που φέρνει στην δημοσιότητα η LaRepubblica. Διαψεύδει η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic προς το πλοίο Cruise Europa. H διάσωση πραγματοποιείται ανά δύο άτομα. Tο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», είχε προορισμό την Αγκόνα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γκαράζ του πλοίου ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

00:30
Στο αεροδρόμιο του Λέτσε προσγειώθηκε αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic, που μεταφέρονται στο Μπρίντεζι από το πλοίο Spirit of Piraeus.

23:55
Στη γέφυρα του πλοίου στοιβάζονται οι εναπομείναντες επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής ακτοφυλακής. Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο ρυμούλκιο - Χαλύβδινο το νέο ρυμούλκιο. Έφτασε με ελικόπτερο στο φλεγόμενο πλοίο. Στα 38 ναυτικά μίλια μακριά με το Μπρίντεζι το Norman Atlantic

23:35
Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης. Ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος για την εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic».
Συνεχίζουν τρία ιταλικά και ένα πολεμικό ελικόπτερο Super Puma. Παραμένει το πρόβλημα με την επιχείρηση ρυμούλκησης, ενώ αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στο ένα ρυμούλκιο.
To RCC ROMA ενημερώνει ότι το πλοίο "Spirit of Piraeus" πριν από λίγο αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic και κατευθύνεται προς το λιμάνι Μπρίντεζι της Ιταλίας μεταφέροντας 49 διασωθέντες.
Ανάμεσα τους 25 ΄Ελληνες, των οποίων τα ονόματα έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος:http://t.co/iNnGqfJpLG

22:20 Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic
Νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του Norman Atlantic στο λιμάνι του Μπρίντεζι. Μετ` εμποδίων η διαδικασία, δυσμενείς καιρικές συνθήκες - σπάνε οι κάβοι από τις δυνάμεις που αναπτύσσονται. Τη διεύθυνση της επιχείρησης διάσωσης ανέλαβε ο κυβερνήτης του Πολεμικού Πλοίου San Giorgio.



Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης μητέρας με τα μωρά παιδιά της


Στο σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, 10 παραπλέοντα πλοία, ένα ειδικό σκάφος ελικοπτεροφόρο, δύο ιταλικά ελικόπτερα super puma και ένα ελληνικό.

21:25
Λίστα με διασωθέντες
Οι ιταλικές αρχές έχουν δώσει αριθμό επικοινωνίας για τους συγγενείς των επιβατών που δεν είναι Ιταλοί υπήκοοι αλλά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της χώρας: (00390) 636225


REUTERS/CIRO DE LUCA


Παράλληλα, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα μια δεύτερη λίστα με τα στοιχεία διασωθέντων που μεταφέρθηκαν στο πλοίο «ABY JEANNETTE».

Διαβάστε εδώ τη λίστα, η οποία περιλαμβάνει Έλληνες και αλλοδαπούς επιβάτες.


21:00
Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια
Οκτώ ιταλικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 2-3 ατόμων και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας με δυνατότητα μεταφοράς 6-7 ατόμων συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι, μετά τις 11 το βράδυ, θα έχει περάσει στον ηπειρωτικό κορμό η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα άλλα 4 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Τα ξημερώματα αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.
Εναέρια λήψη από το φλεγόμενο πλοίο
20:30
Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Θα είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Το πλοίο θα ρυμουλκηθεί στην Ιταλία.

20:05
Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον Έλληνα νεκρό στο Norman Atlantic
Επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA) η ανάσυρση νεκρού ανδρός από τη γλίστρα διάσωσης επιβατών του κινδυνεύοντος πλοίου Norman Atlantic.
Από την ταυτοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών που προώθησε η εταιρεία του πλοίου, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Δούλη Γεώργιο.
Από την ίδια γλίστρα, διεσώθη η γυναίκα η οποία είχε επίσης εγκλωβιστεί, με στοιχεία Δούλη Θεοδώρα και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας.



20:00
Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic.
Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε υψηλή ετοιμότητα. Στο νησί μεταβαίνουν ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας.


Εναέρια λήψη από το φλεγόμενο πλοίο
Βίντεο μέσα από το πλοίο την ώρα που φλέγεται δημοσίευσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης

19.15 Πάνω από 300 επιβαίνοντες παραμένουν στο φλεγόμενο πλοίο Normal Atlantic. 

18:13
Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη νεκρού στο Νorman Atlantic - Είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου - στην ίδια γλίστρα διασώθηκε γυναίκα, που μεταφέρθηκε στο Μπρίντεζι. Λιμενικό Σώμα: Σύμφωνα με το RCC της Ρώμης, μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων, προκύπτει ότι o νεκρός άνδρας ονομαζόταν DOULIS GEORGE (Έλληνας υπήκοος).

17:40
Λιμενικό Σώμα: Από τους 140 μέχρι τώρα διασωθέντες 42 επιβάτες βρίσκονται στο πλοίο Cruise Europa και 39 επιβάτες βρίσκονται επί του πλοίου AbJeannette.

Έκκληση για βοήθεια από τον καπετάνιο του πλοίου - Πηγή La Reppublica.it

Οι εναέριες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλη νύχτα αν χρειαστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Ν. Λαγκαδιανός - Χαρακτήρισε εξαιρετικά αντίξοες τις καιρικές συνθήκες, κάνοντας γνωστό πως τα δύο ελληνικά ελικόπτερα Σικόρσκι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο, λόγω καιρού.

17:30
Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να του δηλώσει τη διάθεση της γειτονικής χώρας να συμβάλλει στην επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική με όσα μέσα διαθέτει.

17:20
Η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται ομαλά και η επιχείρηση βαίνει καλώς και με σταθερό ρυθμό σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνει με ανακοίνωσή της η ναυλώτρια εταιρεία του Norman Atlantic, ΑΝΕΚ. 

17:15
Τις αλβανικές ακτές προσεγγίζει το πλοίο, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι βελτιωμένες.

17:10
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κάνενα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

17:00
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ στο ΑΜΠΕ, η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος, ενώ τόνισε ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.
Ανάμεσα στους 422 επιβάτες βρίσκονται 234 Έλληνες. Από τους υπόλοιπους πολλοί είναι Τούρκοι, Γερμανοί και Ιταλοί.

Από τα 56 άτομα πλήρωμα, οι 34 είναι Έλληνες και οι 22 Ιταλοί.
Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα, είναι ιταλικών συμφερόντων και έχει ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ. Στα γκαράζ του πλοίου βρίσκονται επίσης 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία και 84 IX.
Έξι φορές δεν είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας το Norman Atlantic, έπρεπε να επισκευαστεί άμεσα διαφορετικά να μείνει στο λιμάνι δείχνουν έγγραφα που φέρνει στην δημοσιότητα η LaReppublica




Αρκετά είναι τα προβλήματα που είχαν εντοπίσει οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας στο πλοίο «Νorman Αtlantic» και τα οποία είχαν επισημανθεί κατά την επιθεώρηση που έγινε στο λιμάνι της Πάτρας, πριν από περίπου μία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου το πλοίο πέρασε επιθεώρηση (Port State Control) στην Πάτρα και κατεγράφησαν παρατηρήσεις σχετικά με τη στεγανότητα, τα σωστικά μέσα, τα φώτα ασφαλείας και -το σημαντικότερο- πως δεν υπήρχε σαφές πλάνο διαχείρισης διάσωσης.



Βάσει νόμου, δόθηκε προθεσμία προσαρμογής 15 ημερών, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα συγκεκριμένα θέματα, ωστόσο φαίνεται πως είτε δεν πρόλαβαν, είτε δεν έκαναν καμία εργασία.
Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις για δυσλειτουργίες σε κάποια από τα μέσα που αναφέρονται σε έγγραφο του Λιμεναρχείου Πατρών επιδιορθώθηκαν και διευθετήθηκαν άμεσα και γι' αυτό δόθηκε άμεσα εντολή για τον απόπλου του συγκεκριμένου πλοίου.




Δείτε το στίγμα του πλοίου



Την ευθύνη της όλης επιχείρησης έχουν εδώ και ώρα οι ιταλικές αρχές καθώς βρίσκεται σε χωρικά ύδατα της Ιταλίας, ωστόσο συνδράμουν ελληνικές και δυνάμεις.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με το πλοίο που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και με τη μέγιστη συμμετοχή του ναυτικού μας» έγραψε στο twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Συρμαλένιος, έλαβαν ενημέρωση από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Επικοινωνία με τον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Ετοιμη η περιφέρεια Ιονίων Νήσων να υποδεχθεί τους επιβάτες τόνισε μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος .
Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ 
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο "NORMAN ATLANTIC" της εταιρείας "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε τη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές.

Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία».

- από το: http://stokokkino.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου