....................... εν πλώ... ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online


"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
...........................η Σελίδα του περιοδικού // εκδόσεις ΥΦΟΣ..................πατήστε πάνω στην εικόνα..........

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΣΚΥΡΟΣ, το νησί με τις δαντελωτές παραλίες

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ


Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια αληθινή ευλογία πέραν κάθε αμφιβολίας! Όποιος το έχει γευτεί, νομίζω πως θα συμφωνεί απόλυτα. Πανέμορφες γαλαζοπράσινες θάλασσες, ατελείωτες γραφικές παραλίες, ηλιοφάνεια που γεμίζει την ψυχή σου με φως και αισιοδοξία, χαμόγελα ανθρώπων που είτε απολαμβάνουν τις διακοπές τους, είτε προσφέρουν χαρούμενοι τις υπηρεσίες τους στους πρώτους- μιας και η αρετή της φιλοξενίας μας χαρακτηρίζει ως λαό- υπέροχο γευστικότατο φαγητό σε ταβερνάκια δίπλα στο κύμα και καλαίσθητα καφέ γεμάτα φαντασία και ανάλογη μουσική που σε χαλαρώνει και σε ταξιδεύει.
Όλα αυτά – και όχι μόνο- ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι ταξιδεύοντας στο νησί της Σκύρου, το νοτιότερο των Σποράδων, διασχίζοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου από το λιμάνι της Κύμης στην Εύβοια.Φτάσαμε την ώρα που ο ήλιος ετοιμαζόταν να δύσει στο χωριουδάκι της Ασπούς, όπου η κυρία Μαρία Λάμπρου μας υποδέχτηκε με το χαμόγελο στα χείλη και τον καλό της λόγο για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Από το δωμάτιο που μας προσέφερε, ατενίζαμε τον μικρό, γραφικό κόλπο της Ασπούς με ένα μπαλκονάκι διακοσμημένο με γούστο και αισθητική της βουκαμβίλιας και του μπλε των νησιών μας. Το μονοπατάκι που μας οδηγούσε στην παραλία – περίπου 40 μ. από το δωμάτιο-, πνιγμένο στις συκιές και τα γιασεμιά, είχες την αίσθηση πως σε οδηγεί στον Παράδεισο!




Η χώρα που απέχει περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, μας άνοιξε την αγκαλιά της με τα γραφικά δρομάκια και τα λευκά σπίτια, όλα σε Κυκλαδίτικη Αρχιτεκτονική, μεταφέροντάς μας κυριολεκτικά στην καρδιά των Κυκλάδων! Το παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο «ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ», απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, είναι αληθινός αντιπρόσωπος της ελληνικής κουζίνας. Μετά την πανδαισία των γεύσεων που σου προσφέρουν τα καταπληκτικά μεζεδάκια που σου ετοιμάζει εκείνη τη στιγμή ο μάγειρας, συνοδευόμενα πάντα με το τοπικό τσίπουρο ή κρασί, η Έρση έρχεται να σε κεράσει ένα γλυκόπιοτο ποτηράκι λικέρ για να ολοκληρωθεί το εξαιρετικό σου γεύμα.





Δεν λείπει τίποτα από το νησί της Σκύρου, καθώς το βόρειο τμήμα της είναι καταπράσινο με πευκοδάση και παραλίες σε κάθε στροφή, που απλώνονται λες και κάποιος τις έχει κεντήσει σε ένα εργόχειρο που το περιβάλλει το μπλε της θάλασσας! Ενώ στο νότιο τμήμα δεσπόζουν οι βράχοι που θυμίζουν την ιερότητα των Κυκλάδων!
Από το λιμάνι μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, ακούγοντας καταπληκτική μουσική και βουτώντας στη θάλασσα από το καφέ «ΚΑΒΟΣ», το οποίο είναι ένα αριστούργημα σκαρφαλωμένο στους βράχους και διακοσμημένο με τέτοιο μεράκι και ταλέντο, που νομίζω ότι θα σας κατακτήσει!


Στην περιοχή του Μώλου, αφού ανάψεις το κεράκι σου στον Αη-Γιώργη το Σκυριανό που είναι θαυματουργός και προστάτης της οικογένειας, συνεχίζεις ως την άκρη του νησιού και φτάνεις στο παλιό λατομείο. Το τοπίο είναι θαυμάσιο, καθώς είναι γεμάτο από φυσικά γλυπτά φτιαγμένα με άμμο. Τρία εκκλησάκια κολλημένα στους βράχους, το ένα πίσω από το άλλο στην ευθεία ξεπροβάλλουν μπροστά σου: της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγ. Παρασκευής και της ΑΓ. Τριάδας.



Όλη η παραλία που εκτείνεται μπροστά σου, λέγεται Γυρίσματα και είναι αυτή που ενέπνευσε ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Γεώργιος Δροσίνης, για να υμνήσουν την ελληνική γη, καθώς στ’ αλήθεια έχεις την αίσθηση πως κάποιος καλλιτέχνης την έχει σχεδιάσει με το χέρι του, ζωγραφίζοντας στη θάλασσα!
Πέρα από τις ομορφιές όμως που δεν περιγράφονται όλες με λόγια, στη Σκύρο θα συναντήσει κανείς φιλόξενους ανθρώπους, γεμάτους χαμόγελα και μια ζεστή αγκαλιά. Όλες αυτές οι εικόνες αποτυπώνονται στην ψυχή σου καθώς αποχαιρετάς αυτό το εξαιρετικό νησί με την υπόσχεση πως σύντομα θα το επισκεφτείς ξανά!
Βαλεντίνα Πεγκλίδου
Παραγωγός του StarClassic Radio